Sollicitatiegesprek

Tips voor je Sollicitatiegesprek

Je hebt over een half uur een sollicitatiegesprek. Of misschien heb je er volgende week één en ben je dol op een goede voorbereiding. Nog even snel wat tips en trucs?

Bereid je goed voor

Voordat je in gesprek gaat, adviseren wij je goed voor te bereiden. Lees nogmaals de vacature en de sollicitatiebrief door die je hebt gestuurd. Gelukkig hebben veel van de organisaties tegenwoordig ook een website die op de smartphone goed te lezen is, dus zelfs onderweg in de trein en tram kun je de vacature nog eens nalezen. Kun je de website van de organisatie zelf ook nog eens bekijken? Doen! Steeds vaker wordt dit van jou verwacht; dat je op de hoogte bent van hoe de website eruit ziet.

Ook handig dat je weet wie je tegenover je hebt zitten straks en hoe je gesprekspartners eruit zien. Bezoek de LinkedIn 'company page' of Google deze personen eens. Helpt ook tegen de grootste spanningen: het lijkt alsof je je gesprekspartners al eens hebt ontmoet! Vaak geeft de website een weerspiegeling van hoe de organisatie zich wenst te profileren.


Weet hoe deze baan past bij jou

Kijk nog eens kritisch naar jouw eigen motivatie voor deze baan. Je gesprekspartner zal dat straks ook doen! Bereid je voor door een beroepskeuzetest te doen. Gebruik de inzichten die je hieruit krijgt om mogelijke kritische vragen vanuit de werkgever voor te bereiden. Speel eventueel een rollenspel met een vriend of vriendin.


Weet hoe jij past bij het organisatieprofiel

Lees voor het sollicitatiegesprek goed het functieprofiel door. Weet wat er wordt gevraagd en sla bruggen tussen het functieprofiel en je eigen kennis en ervaring. Zorg dat je een aantal voorbeelden kunt geven van zaken die je in vorige functies hebt gerealiseerd. Formuleer duidelijk, niet te veel uitweiden en wees bondig.


Persoonlijke `klik´

Kan jij bijdragen aan een ontspannen sfeer? Absoluut. Kijk goed om je heen en begin mogelijk een gesprek over zaken die je ziet. Noem hobby’s of vakgerelateerde info. Wees in het gesprek positief. Laat je niet negatief uit over vorige werkgever(s). Let op je lichaamstaal en je non-verbale communicatie. Zorg voor een actief en ontspannen houding. Zorg dat je genoeg oogcontact hebt.


Enthousiasme en motivatie

Verdiep je in het bedrijf. Kijk op de website en verzamel informatie over huidige ontwikkelingen met betrekking tot het vakgebied. Kijk op o.a. LinkedIn naar het profiel van je gesprekspartner. Wanneer je enthousiast bent, zeg het ook en laat het blijken.


En verder...
  • Kom op tijd. Dreig je te laat te komen, licht je gesprekspartner dan tijdig telefonisch in
  • Zorg dat je er verzorgd uitziet. Kleed je bij twijfel liever iets te formeel dan te informeel
  • Vraag aan het einde van het gesprek wat je gesprekspartner(s) van het gesprek vond(en)
  • Vraag aan het einde van het gesprek gerust wat de vervolgstappen zijn
  • Jouw doel in het sollicitatiegesprek is om je gesprekspartner(s) ervan te overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de baan